aktuenli projekti

 

Život u zajednici podrazumeva set veština koje današnjem mladom čoveku nisu toliko bliske budući da živi individualističkim načinom života. Način komunikacije, slušanje, uvažavanje, uspostavljanje grupnih vrednosti navode mlade da se suoče sa različitim perspektivama i vrednostima koje treba definisati i uspostaviti kako bi zajednički projekat bio moguć.

CLIPS trening je održan na Staroj planini u Srbiji od 3. do 9. septembra 2023. Godine. Zahvaljujući ERASMUS+ programu, organizovali smo „CLIPS-om do održivih zajednica” trening za omladinske radnike uz podršku CLIPS trenera i naših domaćina „Hodanje po zemlji” i lokalne održive ruralne zajednice. Ovaj događaj je privukao 23 učesnika iz 7 balkanskih zemalja (Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Mađarska, Bugarska i Kosovo).

Osim  prenosa znanja i veština iz CLIPS metodologije i  primenu CLIPS alata na projekte učesnika i njihov rad sa mladima, otvorio se i prostor  želja da zajedno osmišljamo, dizajniramo  balkansku mreže održivih inicijativa i projekata. Cilj mreže je da podrži  saradnju unutar lokalnih zajednica, između grupa i projekata kako bi balkansko društvo i bioregije učinili otpornijim i regenerativnijim.

Predivna ko-kreacija se dešava kada vam se pruži prilika da kombinujete snove i ideje sa dobrom metodologijom i alatima.

Projekat je podržan od strane Erasmus+ fondacije i nadamo se da smo ovim otvorili put za dalje uspešne projekte.

 

Više o metodologiji CLIPS možete naćina njihovom vebsajtu.

U Srbiji postoji nekoliko CLIPS ambasadora koji vam mogu pomoći oko kreiranja i upravljanja zajednicama koristeći alate iz CLIPS metodologije.

Kao rezultat ovog projekta, pojavili su se divni ljudi koji su preveli Clips priručnik na srpski jezik pa da radošću i ponosom delimo i ovaj resurs sa vama 🥳