aktuenli projekti

Iskustvo iz Splita - Put bratstva i sestrinstva

 

Početkom juna 2024. godine, naš projektni tim imao je zadovoljstvo da se okupi u slikovitom gradu Splitu u Hrvatskoj, kako bi se osvrnuli na napredak naše inicijative za urbanu permakulturnu edukaciju i planirali naredne korake. Tokom tri bogata dana, uronili smo u promišljene diskusije, praktične aktivnosti i živopisnu lokalnu kulturu, produbljujući našu povezanost sa principima permakulture.

Dan 1: Jačanje veza i istraživanje permakulture

Prvi dan se odigrao u inspirativnom okruženju Doma Mladih, smeštenom u samom srcu Splita. Ovaj prostor je bio savršen ambijent za dan ispunjen zanimljivim razgovorima i živahnim aktivnostima. Fokus dana bio je na produbljivanju našeg razumevanja permakulture i njenoj primeni u urbanim sredinama. Kroz zabavne i interaktivne igre, istraživali smo ključne principe permakulture i kako ih možemo integrisati u naše obrazovne inicijative. Dan je završen ukusnom zajedničkom večerom, gde smo podelili ne samo hranu, već i ideje i priče, stvarajući osećaj zajedništva i saradnje.

Dan 2: Prikazivanje inovacija u obrazovanju

Drugi dan je bio posvećen inovacijama i kreativnosti u permakulturnom obrazovanju. Počeli smo sa uzbudljivom prezentacijom naše novo razvijene e-platforme, osmišljene da osnaži srednjoškolske nastavnike u sprovođenju zanimljivih permakulturnih časova i radionica. Prezentacija je podstakla niz dubokih razgovora o tome kako optimizovati tehničke i vizuelne aspekte platforme, kako bi ona bila korisnička i uticajna.

Nakon produktivnog jutra, odvojili smo vreme da uživamo u prirodnim lepotama Splita. Lagana šetnja oko Marjana i poseta lokalnoj urbanoj bašti pokazale su snagu zajedničkih prostora u negovanju ljubavi prema baštovanstvu i održivosti. Naš dan smo završili posetom školi gde je Permakultura Dalmacija uspešno integrisala permakulturnu praksu u svoj kurikulum. Ovaj dvogodišnji projekat je dokaz potencijala permakulturne edukacije u negovanju mladih umova.

Dan 3: Proslava uspeha i refleksija o budućnosti

Poslednji dan je započeo u Srednjoj školi Braća Radić u Kaštelu, gde smo imali priliku da posetimo njihovu bujnu baštu i staklenike.

Divili smo se raznovrsnim biljnim vrstama koje uzgajaju učenici i nastavnici, živi primer principa koje zagovaramo. U školskoj biblioteci nastavili smo diskusije, fokusirajući se na digitalne alate koji mogu pomoći nastavnicima u edukaciji o permakulturi. Dan smo završili evaluacijom, gde smo podelili svoja iskustva i trenutke koji su ostavili najdublji utisak.

Naše vreme u Splitu završili smo posetom Novim Starinama, inspirativnom ekološkom projektu Ivana, posvećenom očuvanju prirode i umetničkom izrazu. Ova poseta bila je savršen kraj našeg putovanja, ostavljajući nas sa  osećajem svrhe i uzbuđenja za budućnost našeg projekta.

1
8

Isticanje zelenih prostora u Splitu: Model građanske participacije

Kao deo naše obuke za urbanu permakulturu, imali smo sreću da istražimo tri jedinstvena primera zelenih prostora u Splitu koji predstavljaju građansko angažovanje:

  1. Školska bašta OŠ Skalice: Ova multifunkcionalna bašta služi učenicima, nastavnicima, susedstvu i lokalnim udruženjima. Sadrži učionicu na otvorenom, voćnjak, povrtnjak i prostor za piknik, pokazujući kako dobro dizajniran prostor može zadovoljiti različite potrebe zajednice.

  2. Parcela ispod Vidilice: Nekada napušteno područje, ovo parče zemlje su samoorganizovani građani pretvorili u alternativni gradski park. Danas je to živahno mesto za druženje, sa klupama i fontanom.

  3. Trg ispred Dalme: Ovaj gradski trg je revitalizovan dodavanjem drveća, klupa i male urbane bašte, pružajući zelenu oazu u srcu grada.

Ove inicijative su sjajan primer kako zajednice mogu da se udruže kako bi stvorile i održavale zelene prostore koji unapređuju kvalitet života u urbanim sredinama. Split se zaista može ponositi ovim dostignućima, koja služe kao inspiracija za druge gradove koji žele da prigrle održiv urbani život.

Dok se osvrćemo na naše vreme provedeno u Splitu, ispunjeni smo zahvalnošću za iskustva koja smo podelili i znanje koje smo stekli. Radujemo se nastavku našeg puta u urbanoj permakulturnoj edukaciji, sigurni da će seme koje smo posadili tokom ova tri dana izrasti u nešto zaista transformativno. 🌿💚

Screenshot 2024-08-20 at 15-01-57 @urban.permaculture.education • Instagram photos and videos
448461802_871215221709574_590085665286026638_n
8