aktuenli projekti

Balkan Earth Sister ~ Balkanske sestre od zemlje

U aprilu 2023. godine održan je skup žena iz balkanskih zemalja na Staroj Planini kao deo projekta Balkanske Zemljane Sestre koji podržava Rekonstrukcijski ženski fond. Okupili smo se s ciljem da se bolje upoznamo, uspostavimo kontakte, podelimo naše znanje i iskustvo života i rada u zajednicama, kao i da planiramo kako da ženama na Balkanu približimo koncept permakulture, koji mogu koristiti za pokretanje pozitivnih promena u svojim zajednicama.

Kao rezultat skupa, koristeći tehniku Dragon Dreaming, uspeli smo da ‘odsanjamo’ skup na regionalnom nivou sa mnogo većim brojem žena koje ili žele da žive i rade u održivim zajednicama ili to već u velikoj meri čine, i da predstavimo korisne životne veštine iz permakulture i drugih održivih praksi na ekološkom, ekonomskom i socijalnom nivou tokom skupa kako bismo osnažile i pripremile žene iz regiona da preuzmu inicijativu u donošenju pozitivnih promena u svojim zajednicama.

Sve žene sa skupa uključene su u održive prakse poput permakulture, baštovanstva, alternativnog obrazovanja, prirodnog građenja, ličnog razvoja ili imaju društvene veštine koje doprinose harmoniji grupe. Žene koje su bile prisutne donele su element održivosti i obnavljanja u svakoj aktivnosti koju smo realizovali.

U ambijentu starog tradicionalnog sela na jugu Srbije, doživeli smo toplinu lokalnog stanovništva i njihovih domova, prirodu koja nas okružuje i hranu koja je obogatila sva naša čula. Proveli smo 4 dana radeći i stvarajući zajedno. Skup je uključivao diskusije i predavanja, radionice plesa i povezivanja sa telom i našim precima, obilazak sela i upoznavanje lokalnog okruženja, posetu vodopadima i lekciju o tradicionalnom grlenom pevanju u šumi.

Tokom 4 dana stvorili smo siguran prostor za žene, naučili kako da budemo jedna drugoj prijateljice i podrška, videli izazove s kojima se suočavamo u društvu i u odnosima s drugima, i poneli ideje za dalje korake u projektu, kao i dragocena iskustva koja ćemo praktikovati nezavisno za održiviji život.

"Sanjamo da ćemo inspirisati jedna drugu, proširiti krug prijateljstava na Balkanu, plesati na kampovanju, naučiti zajedničku pesmu i koreografiju, istraživati balkanske tradicije, muziku i plesove, podržavati kvalitete žena u istraživanju njihovog punog potencijala, pokrenuti pozitivne promene, proslaviti život, učiti kroz igru, imati čistu izvorsku vodu i zdravu hranu iz regiona, biti okružene muškarcima, decom i životinjama, puno naučiti od prirode, imati obilje koje nas prati u svemu, da nakon ponovnog viđenja jedva čekamo ponovni susret!"
Zajednički San
Balkan Earth Sisters